עובש בקירות, מה זה ואיך נפטרים מזה.

עובש בקירות

ובכן, נתחיל קודם בהסבר קצר מהו העובש.

לפני שנדבר על עובש בקירות ודרכי הטיפול בו, כדאי שנכיר קודם לעומק מהו בכלל העובש ולמה הוא נוצר.

עובש הוא שם כולל למשפחת פטריות שנודדת ומתפתחת באמצעות נבגים זעירים שעפים באוויר. בשביל שלא לבלבל ולהבריח אתכם עם מושגים מדעיים בשלב כה מוקדם, אציין בקצרה שנבג הינו שם מקובל לצורה הגולמית בה הפטרייה משמרת את עצמה על מנת לנדוד וממנה להתפתח. במופע זה, הפטרייה נמצאת בסוג של מצב שינה וכך היא יכולה לנוע למרחקים ארוכים ולשרוד תנאים חמורים באופן יחסי.

נבגי העובש מסוגלים לנבוט ולהתפתח לפטרייה כמעט בכל מקום אליו הם מגיעים, בו סביבת המחיה נוחה להתפתחותם. סביבה נוחה להתפתחות עבור אותם נבגי העובש משמעותה בדרך כלל הינה מקומות שהם לחים ומוצלים. מקומות אלו מהווים כר פורה להתפתחות של נבגי העובש לפטריה.

טווח הטמפרטורות בו פטריית העובש יכולה להתקיים הינו רחב ביותר ונע בין מינוס 4 מעלות ועד לטמפרטורות גבוהות מאוד !

העובש ניזון על ידי איכול של חומרים אורגניים הנמצאים בסביבתו כגון: תאית, סיד, דבק, סיבי עץ ועוד.

 

איך נוכל לזהות שזהו אכן עובש בקירות.

 

קל באופן יחסי לזהות את הסוג הבולט יותר לעין מבין פטריות העובש – הטחב. טחב מתחיל כמעט תמיד כנקודות שחורות קטנטנות, אשר לרוב גדלות ומתפתחות לכדי צברים גדולים יותר, עם שגשוג מושבת הפטריות.

מה שאנחנו רואים בעצם, אותם כתמים שחורים-ירקרקים הנראים לעין, היא פטריית העובש שהבשילה. כשאנו רואים את אותו כתם שחור ומכוער, מדובר כבר בשלב מאוד מתקדם של התפתחות מושבת פטריית העובש. בשלבים הראשונים שלה היא פחות בולטת לעין ונראית יותר כמו רשת של קורים אפורים דהויים.

אך לפעמים, במקרים לא נדירים בכלל, מוצאת לה מושבת העובש מקלט דווקא מאחורי רהיטים (ולפעמים אפילו בתוכם), כמו גם בין חיפויי הקרמיקה לקיר האמבטיה או מאחורי טפט ססגוני בחדר השינה. במקרים כגון אלו, לא תמיד ניתן להיעזר בזיהוי באמצעות הראיה על מנת  לאתר את העובש.

במצבים כגון אלו, חוש הריח בא לעזרתנו. לעובש ריח ייחודי באופן מאפיין של טחב ורטיבות שהצטברה זמן רב. קשה לפספס ריח יוצא דופן כזה. הבחנתם בריח כזה אצלכם? ברכותינו, יש לכם עובש בקירות !

 

הסכנות הבריאותיות שהעובש בקירות עלול לגרום.

 

בנוסף להיותו מפגע אסתטי, שאיפה מתמשכת של נבגי העובש עלולה לגרום לנזקי נשימה קשים, שיעולים כרוניים, אלרגיות ומחלות.

מחקרים שנעשו בארצות הברית בהם נבדקו נזקי העובש לטווח הארוך, הראו שהמערכת האורגנית בגופנו שנוטה להיפגע במהירות הרבה ביותר מהעובש הינה מערכת הנשימה. נשימה ארוכת טווח של נבגי העובש עלולה לגרום להופעת מחלות שמאפיינות מערכת זו כגון ברונכיטיס, אסטמה, אלרגיות, נזלת ועוד. במחקרים אלו תועדו בנוסף גם פגיעות בעור כמו פריחות וגירויים מוגברים בעור שנגרמו בגלל חשיפה לעובש. חשיפה ארוכת טווח מאוד לפטריית העובש יכולה במקרים קיצוניים גם לגרום לבעיות נוירולוגיות, אך הן נחשבות נדירות באופן יחסי.

בעלי מערכת חיסונית פגיעה וחלשה יחסית כגון תינוקות, זקנים וחולים עלולים להיות רגישים הרבה יותר מאשר שאר האנשים ולפתח תסמינים ותגובות אלרגיות מהר יותר ובאופן עוצמתי יותר מאשר רובנו.

 

מה עשיתי רע שדווקא אלי הגיע העובש הביתה.

 

כפי שצוין קודם, פטריית העובש נמשכת למקומות לחים ומוצלים. אם במקרה ישנם ליקויי בנייה בבית כגון; בעיית איטום בגג, סדקים שנוצרו עם הזמן בקירות הבית החיצוניים ופיצוצי צנרת שגרמו לרטיבות שהצטברה בקירות, העובש ינצל את קיומם ו"יחגוג" עליהם.

חדרי אמבטיה ומקלחות רגישים במיוחד לבעיות רטיבות. מדובר ללא תחרות בחדר הכי לח בבית ובפער גדול. אנחנו מתרחצים בו במים חמים, אשר מעלים אדי לחות אותם סופחים קירות חדר האמבטיה באופן קבוע.

גם פעילות שוטפת ונורמלית שלנו בבית משחררת לחות לחלל הבית. כביסה שמתייבשת במייבש הכביסה או על מתקן תליה נייד בתוך הבית פולטת לחות רבה לאוויר הבית. עציצים וצמחים ביתיים פולטים גם הם לחות לא מועטה. אפילו אנו עצמנו פולטים לחות לחלל האוויר, אם זה באמצעות נידוף זיעה או אפילו רק באמצעות הנשימה בלבד. אדם ממוצע פולט עד לכליטר מים ביממה, אם זה באמצעות הנשימה או בלוטות הזיעה של הגוף.

לחות מצטברת זו בחלל הבית מהווה כר פורה לפטריית העובש ומצע נוח להתפתחות מושבה.

 

למה העובש מצטבר דווקא בתקרה.

ובכן, כמו שציינו קודם, לרוב הבעיה הינה פשוט איטום לקוי. אם יש לכם שכן מלמעלה, ייתכן שצינור נסדק או התפוצץ ומגיר מים שמפעפעים ונקווים בתקרת הדירה שלך. לפעמים מדובר במים בהם הוא שוטף את הרצפה, אשר מחלחלים פנימה ונקווים בתקרה והנבגים האמורים לעיל פשוט עטים על אזור המגורים החדש והמבטיח שלהם.

בדירות גג אכן אי אפשר להפנות אצבע מאשימה לשום שכן, אך פה דווקא יהיו אלו מי הגשמים שמחלחלים ונקווים אל הדירה, בהינתן בעיה באיטום הגג.

אם יש לכם בעיית עובש קשה בתקרת דירת הגג שלכם, הזמנתם יועץ איטום מקצועי והוא לא מצא שום בעיה באיטום, זו כבר בעיה שונה לחלוטין. הסיבה שאנו רואים לפעמים עובשים דווקא בתקרות הבית או לפעמים באזורים מסוימים יותר מאחרים בתקרת הבית עצמה הינה בגלל תופעה הנקראת התעבות.

בחורף, כשאנחנו מחממים את הבית, האוויר החם מעצם טבעו נוטה לעלות למעלה. כשהאוויר החם פוגש את תקרת הבית הקרה שלנו, הוא מתעבה והופך לרטיבות ומשכך העובש נמשך דווקא לשם.

בעיית הפרשי הטמפרטורות מתעצמת כאשר ישנה בעיית שיפוע והמים אינם מתנקזים מהגג. במצב זה, שלוליות מי הגשמים הקרים, הנקווים מצידה השני של התקרה, מקררים אותה באופן מואץ ובכך גורמים לעיבוי במהירות רבה עוד יותר ובכך להופעת עובש בקירות הבית.

 

"אמצעי מניעה" נגד עובש בקירות

הטיפ הכי חשוב והכי מהותי למנוע הופעת עובש בקירות הוא דווקא לסגל סגנון חיים ספציפי שימנע מהעובש להתפתח מראש בחלל הדירה. העצה שלנו היא פשוט לאוורר את הבית. כן, פשוט וקל, בדיוק כמו שזה נשמע. לפתוח חלונות כל הזמן ובכל הזדמנות אפשרית. בית מאוורר הוא בית יבש, ובית יבש הוא מקום לא נוח לעובש להשתכן בו.

סיימתם להתקלח? תפתחו חלון. קמים בבוקר והולכים לעבודה? תפתחו את חלונות הבית לרווחה (אם יש לכם סורגים כמובן, שלא ילך העובש ויבוא גנב במקומו). תמיד כיף לחזור לבית אוורירי מאשר למאורה חנוקה ולחה. והכי חשוב, אתם מחממים בחורף? תשאירו בכל חדר חלון פתוח כדי סדק, אל תחנקו את הבית שלכם. זה לא רק טוב נגד העובש – זה טוב בכלל.

במקרים שעובש כבר מצא לו משכן בביתנו, מן הסתם אוורור לא יגרש אותו ויש לנקוט בצעדים החלטיים יותר מאשר לפתוח חלון…

 

איך מטפלים בעובש קיים

עובש בקירות הוא לא ליכלוך, לא מנקים עובש אלא נלחמים בו ומשמידים אותו. אם לקחתם סקוץ' וסבון וניקיתם את הכתמים השחורים או אפילו צבעתם מעליהם, פטריית העובש לא נעלמה, היא עדיין חיה ותוססת באותו מקום ותופיע חזרה או תינשא עם אדי הלחות ותבצבץ במקומות אחרים. זאת מלחמת חורמה.

אם מזלכם שפר עליכם, ומדובר בכתמי עובש חדשים או שטחיים שהופיעו פתאום ללא התנפחויות צבע, אפשר להניח שזו לא בעיית רטיבות או פיצוץ בצנרת ומדובר במושבה חדשה שבשלב זה עדיין לא חדרה אל תוך הקיר. במצב כזה ניתן לקחת סמרטוט טבול היטב באקונומיקה ולעבור על הכתמים. יש לציין שהאקונומיקה מאכלת את הסיד ובשימוש תכוף תמצאו את עצמכם מהר מאוד ללא צבע על הקיר.

אך אם מדובר בקיר או תקרה נפוחים מלחות ואתם רואים כתם רטיבות ענק, כנראה יש פה בעיה יסודית בתשתיות המים או איטום הגג. זה הזמן להזמין בעל מקצוע שהינו אינסטלטור או מומחה איטום (לפי הצורך הרלוונטי) שיאתר את הנזילה ויתקן אותה. לאחרי שאתם בטוחים שהבעיה תוקנה, יש לחכות שהקיר יתייבש לחלוטין לפני שאתם מתחילים בטיפול כנגד העובש שלא ברח לשום מקום בינתיים.

כשהקיר יבש לחלוטין, רצוי לקלף את כל שאריות הצבע הנפוח ולחשוף את הקיר ככל האפשר. לאחר מכן למרוח חומרים ייעודיים נגד עובש אותם ניתן להשיג בכל החנויות לממכר חומרי בניין וצבע. ישנם חומרים שבאים בתצורת תרסיס, חומרים למריחה ואף תוספי צביעה וטיח כנגד עובש. ישנם גם תוספים חדשניים מתוחכמים למדי שיוצרים טקסטורה של צבע בעלת נפח פנים גדול באופן יחסי, המאפשרת בטווח הארוך ללחות להתנדף במהירות רבה יותר. בכך תוספים אלו עוזרים לשמור על האזור המועד – יבש ועם פחות נטייה לקבל עובש בפעמים הבאות.

אחרי שסיימתם את הטיפול, אפשר למלא בנחת את השקע שנוצר בשפכטל ולצבוע.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב pinterest
Pinterest
כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הירשמו עכשיו
להנחה בלעדית

10% הנחה גורפת על כל עבודות האיטום ל 50 הנרשמים הראשונים! כל הקודם זוכה!