בידוד תרמי – למה אנחנו צריכים את זה בכלל?

בידוד תרמי

בידוד תרמי – מה  זה בעצם.

את עקרונות הבידוד התרמי כולנו כבר מכירים. אנחנו מקיימים אותם אינסטינקטיבית בכל פעם שאנחנו רוכסים את המעיל או מתעטפים בצעיף מפני הרוח הקרה. בידוד תרמי לבתים עובד על עקרון זהה לחלוטין – הפחתת בריחת האוויר דרך הקירות, התקרות והרצפה על מנת לחסוך באנרגיה ולשמור על טמפרטורת החדר.

בדיוק כמו שאנו מתעטפים במעיל או בצעיף, כך נדרשים אנחנו "לכפתר" – או לבודד את הקירות החיצוניים של ביתנו, שנקראים גם "מעטפת הבית" בשפה המקצועית.

בתים ישנים סובלים מבעיות בידוד יותר מבתים חדשים באופן יחסי, היות ולרוב לא בוצע בהם כלל בידוד תרמי לקירות החיצוניים. אפילו בתים חדשים לא מתהדרים בבידוד מיטבי למעטפת הבניין, למרות שבידוד קירות חיצוניים הפך זה לא מכבר לסטנדרט מנדטורי מוסכם – בקוד המקובל של עולם הבניה המקומי.

חקרנו ודרשנו אודות החומרים והמוצרים הטובים ביותר בתחום ושוחחנו עם כמה מומחי איטום ובידוד מהשורה הראשונה ללמוד ולהבין כיצד לחתום את מעטפת ביתנו, לחסוך באנרגיה ולשמור על אקלים מבוקר בסביבת המגורים שלנו.

אוויר מעצם טבעו, נוטה לחלחל פנימה והחוצה דרך סדקים וחורים בקירות החיצוניים, הרצפה והתקרה של המבנה. מומחי בנייה מהשורה הראשונה איתם שוחחנו, סיפרו לנו שבין 5%-40% מעלויות מיזוג הבית נגרמות עקב איבוד האנרגיה, וזאת כתוצאה ישירה מבריחת האוויר דרך קירות המבנה.

על מנת להבין את התמונה במלואה, דמיינו לכם חלון פתוח לרווחה בסלון ביתכם בליל חורף סוער, כשאתם מצטנפים תחת השמיכה בניסיון שווא להתחמם. ברור לכל אחד שבמצב כזה – רוח הפרצים הנכנסת תכה בנו ללא רחמים ותפיץ לכל עבר את מעט החום שעוד נותר בבית.

דליפות אוויר מגיעות בשתי תצורות – דליפות ישירות ודליפות עקיפות.

  • דליפות ישירות – הן הברורות והקלות ביותר לאיתור, כמו רווחים גדולים מדי סביב המשקופים שמאפשרים לאוויר לחדור בעדן בין המשקופים ומתחת לדלת.
  • דליפות עקיפות – לעומת זאת, הן הקשות ביותר לאיתור וטיפול והן המייצגות את רוב דליפות אוויר בבית טיפוסי. דליפות עקיפות קורות כשהאוויר חודר דרך הקירות החיצוניים בנקודה מסויימת וממשיך פנימה אל תוך הבית בנקודה אחרת לחלוטין.

ניתן לדמיין שהאוויר שחודר פנימה הוא כמו מים שנוזלים אל תוך הבית טיפין טיפין ומטפטפים על השולחן. ניתן להניח שכל בנאדם סביר ימהר ככל האפשר לתקן נזילה כזו. דליפות אוויר לעומת זאת, סביר שלא יעוררו את תשומת ליבנו באותה מידה.

מקומות מועדים הם נקודות חיבור בין קירות הבנין לצנרת הנכנסת אליו או יוצאת ממנו כגון – צנרות ביוב ומים, מיזוג אוויר וניקוז וכו'. הרבה פעמים קבלן העבודות הללו, יצר חור בצורה לא מבוקרת ולא דאג לאטום סביב הצנרת בצורה ראויה.

בידוד תרמי לקירות הבית – נועד לסתום את החורים והסדקים הללו. הדרך הקלה והיעילה ביותר לעשות זאת היא לבצע את הבידוד לקירות החיצוניים במהלך הבנייה הראשונית. עם זאת, עדיין אפשר לשפר בית קיים שהאיטום בו לקוי וזאת על ידי בחינה מדוקדקת של הקירות החיצוניים ואיטום של המקומות המועדים לחדירות ודליפות אוויר.

בידוד תרמי – דרכים ושיטות לביצוע.

  • בטון – כשאנו רוצים לבצע בידוד בקיר בטון, הדרך היעילה והמקובלת לבצע זאת הינה בשימוש בטיח תרמי מיוחד ולאחריו ציפוי ייעודי המונע חדירת לחות לתוך המבנה. עובי הטיח התרמי חייב להיות בין 3-4 סנטימטרים. לאחרי הבנייה, חובה לצבוע את הקיר בסיד סינטטי למניעת יצירת עובשים.
  • בלוקים – בניית קיר בלוקים כחבק מבודד לקיר בטון, יש לדאוג שעובי הבלוק יהיה בסביבות ה 22 סנטימטרים לפחות ויש לצפות את מחיצת הבטון בשכבת טיח מבודד בעובי 2 סנטימטר משני צידיו.
  • בניית מחיצה כפולה – יש הבוחרים לבנות את הקירות באמצעות שכבת בטון המעורבת עם אבן, עובי הקיר צריך להיות בין 30-35 סנטימטר, כשאת הצד הפנימי של הקיר מחפים ביריעות גבס משוריין ולסיום יש לזכור לסייד בסיד סינטטי כדי למנוע הופעת עובש.

בידוד תרמי – חומרי גמר לאיטום מפני נזילות

אחרי שסיימנו עם בניית הבית המבודד תרמית שלנו, יש לדאוג שמלבד חדירה פנימה ובריחה החוצה של אוויר, לא יחדרו פנימה גם מים ונוזלים.

  • איטום גגות – נהוג להשתמש ביריעות ביטומניות, במשחות פולימריות ובציפויי מגן כגון אלסטומר העמידים לשמש ושומרים על אלסטיות וגמישות גבוהה לאורך זמן.
  • איטום קירות חיצוניים – מתבצע באמצעות מגוון חומרים כגון פוליקיר – שהינו צבע אלסטי אוטם או מסטיקליר שהינו חומר אטימה שקוף בתצורה נוזלית המתאים לקירות בעלי תשתיות בטון, שיש, טיח, אבן ועוד.
  • איטום קירות פנימיים – כגון סדקים ברחבי הבית, מרתפים, מקלחות וכדו' מבוצע בדרך כלל בשימוש בחומרי איטום צמנטיים כגון תרמוקיר או סיקה וכד'
  • איטום חלונות – מבצעים באמצעות חומרי איטום אקריליים, "מסטיק" בעגה המקצועית – המשמשים לאטימת תפרים וחיבורים בין חומרים שונים החופפים זה לזה. ניתן להשתמש בסיליקון, מסטיק אקרילי או פוליאוריטני.

קשה להפריז בחשיבות הבידוד התרמי בתוך מערך השיקולים בבנייה או בשיפוץ של בית. לטווח הארוך זוהי אולי ההשקעה בין הכי טובות שניתן להשקיע בבית, השקעה שתחזיר את עצמה מבחינת עלויות צריכת האנרגיה בעשרות מונים.

אם אתם עומדים לפני בניה או שיפוץ, עשו לעצמכם טובה ופנו ליועץ בידוד מקצועי שיבחן את התוכניות וייתן לכם חוות דעת לגבי יישום בידוד תרמי בביתכם החדש והעלויות הכרוכות בכך.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn
שיתוף ב pinterest
Pinterest
כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הירשמו עכשיו
להנחה בלעדית

10% הנחה גורפת על כל עבודות האיטום ל 50 הנרשמים הראשונים! כל הקודם זוכה!